Любопитно

Какво се случва със социалните ни профили след като умрем?


Всички сме се чудили какво ще се случи с профилите ни в социалните мрежи, ако ни застигне нещастен край. Бъдете спокойни всички ще разберат за това по един или друг начин. Но по-важното е, че никой няма да има толкова уникални права като вас – първите притежатели на профила. Според статистическите проучвания на ден умират по 8000 активни потребители на най-голямата социална мрежа – Facebook. Дори от самата компания посочват, че за последните 10 години са загубили около 30 милиона свои верни другари.

По-надолу в статията ще се запознаете с това какво се случва след вашата кончина в едни от най-популярните социални мрежи:

 

Facebook

630-facebook-on-android

Според създателите на Facebook има два варианта – профилът ви да бъде изтрит или да стане притежание на някой ваш близък. В социалната мрежа дори има опция за избор на наследник, който да получи частични права върху снимките ви, и в някои случаи да публикува – като например да сподели за вашата смърт. Има опция при която така наречения наследник може да напише последно съобщение и Facebook автоматично ще превърне профила ви в мемориален – където приятелите ви няма да могат да бъдат променяни, но съобщенията на стената ще се виждат.

 

Twitter

smartphone-twitter

В случай на смърт от Twitter съобщават, че профилът ви може да бъде поверен на близък човек или на упълномощено лице. Целта на този някой е да може да ви „заличи“. За да може да се осъществи това, от компанията искат да се предостави копие на личната ви карта, както и копие от смъртния акт. Едва ли на родните на починалия ще им е точно до това, но според собственика на Twitter това е единствения шанс да се разбере, че не се злоупотребява с акаунтите на хората.

 

Instagram

instagram

В Instagram, също както при Facebook, акаунта ви може да се превърне в мемориален. Различното тук е, че компанията не позволява на никой да влезе в профила ви, за да публикува какво и да е. Въпреки това профила ви остава видим, но не може да бъде намерен чрез търсачката.

 

Email

mail

Gmail имат функция, според която можете да настроите профила си на неактивен и след определено време той ще се изтрие автоматично, разбира се, ако не влезете да деактивирате функцията.

Yahoo също имат опция за заличаване на акаунта срещу предоставяне на съответните документи.

При iCloud още при създаването на профила си се съгласявате, че той е не прехвърлим на второ лице, и че при смърт се заличава изцяло. При получаване на копие от смъртния акт Apple изтриват автоматично цялото ви съдържание в iCloud.

Коментари